Egészségügy

Egészség és Egészségügy! A két különböző dolog! :)

Influenza a történelemben

2008. november 09. 00:27 - Egeszsegugy

Évente másfél millió ember hal meg influenzában. Az influenzavírus minden évben mutálódik többé-kevésbé, ezért kell minden ősszel új oltóanyaggal előállniuk a szakembereknek.

Egy nagyobb változás esetén valószínű, hogy világszerte járvány tör ki, hiszen a legtöbb ember nem rendelkezik antitesttel az új vírus ellen.Ez teszi az influenzát az emberiség egyik legnagyobb járványává.

A 20. században három nagy járvány volt. Az első az ún. " spanyolnátha" az első világháború végén pusztított, és 20-50 millió emberéletet követelt, többet, mint az előző négy év hadászati eseményei.
1957/58-ban az Egyesült Államokban 70.000 ember halt meg az "ázsiai influenzá"-ban. Tíz évvel később a "Hong kong influenza" 700.000 emberéletbe került.

Ha belekukkantunk a történelemkönyvekbe, kiderül, hogy a jelenség nem új. Már 2400 évvel ezelőtt (K.e. 412-ben) Hippokratész, az antik világ nagy orvosa leírt egy járványt, amelyet ma a szakemberek influenzának hisznek. Ez az első lejegyzett influenzajárvány. 876-ban Nagy Károly seregét egy olyan betegség állította meg, amely nagyon hasonló az influenzához. Az influenzavírus első pontos leírása 1618-ból származik. Az elmúlt 500 évben összesen legalább 30 nagykiterjedésű influenzajárványt dokumentáltak.

A név (influenza) olasz...

Folytatás az Egészségügy.Info oldalon! Kattintson ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegugy.blog.hu/api/trackback/id/tr71757987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása