Egészségügy

Egészség és Egészségügy! A két különböző dolog! :)

Intelligens kapszula technológia

2009. március 28. 22:24 - Egeszsegugy

A béltraktus olyan rendellenességei, mint a Crohn-betegség, a kolitis (vastagbélgyulladás) és a végbélrák egyre gyakoribbak – különösen a nyugati világban. A Crohn-betegség és a kolitis gyógyszerekkel – nevezetesen szteroidokkal

kezelhető, de e gyógyszerek közül a legtöbbnek ártalmas és kellemetlen mellékhatásai vannak a betegekre, ha szisztematikusan a teljes testnek megfelelő dózisban alkalmazzák. Ha azonban a szükséges gyógyszert közvetlenül a beteg területre sikerül juttatni, az alkalmazott dózis, és vele együtt a legtöbb mellékhatás jelentősen csökkenthető.

A gyógyszerek a meghatározott béltraktus területre való juttatásának szükségessége vezetett a Philips Research intelligens, elektronikusan vezérelt gyógyszerszállító „iPill” kapszula kifejlesztéséhez. A betegek terápiájának jelentős javulása mellett további potenciális előnye az új technológiának, hogy az iPill értékes kutatási eszközt nyújt bármilyen olyan új gyógyszer fejlesztésénél, amelyet a béltraktusba kell juttatni.

Különösen kisméretű kamerát tartalmazó kapszulát már korábban is alkalmaztak diagnosztikai eszközként, de abból hiányzott a gyógyszer szállításának képessége. A Philips Kutatóintézet tudósai számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy megtalálják a módszert a gyógyszerrel töltött kapszulának a betegség helyére való navigálásához, hogy aztán a pontosan adagolt gyógyszermennyiséget a bél megfelelő helyén oldhassák ki.

A cikk folytatása az Egészségügy.Info oldalon. Kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegugy.blog.hu/api/trackback/id/tr961032100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása