Egészségügy

Egészség és Egészségügy! A két különböző dolog! :)

Otthoni vérnyomásmérők

2008. november 14. 16:28 - Egeszsegugy

Mára a megbízhatóan és pontosan dolgozó automata vérnyomásmérők bárki számára elérhető árba kerültek, így semmi akadálya, hogy a vérnyomásunkat saját magunk ellenőrizzük nyugodt otthoni körülmények között.

Nem szükséges rendszeresen látogatnunk a rendelőt, vagy az orvosnak minket. Azonban éppen az elektromos vérnyomásmérők egyre nagyobb mértékű elterjedtsége miatt nem árt, ha tisztában vagyunk a vérnyomásmérők műszaki jellemzőivel, hiszen megelőzhető a nem megfelelő készülék beszerzéséből származó téves öndiagnózis.

Piaci kínálat

A legtöbb vérnyomásmérő oszcillometrikus mérési móddal állapítja meg a szisztolés és diasztolés értékeket. Ennek lényege, hogy a mandzsettában elhelyezett kis szenzor a nyomás változása közben érzékeli az artéria falán a szívverés hatására kialakult rezgést (oszcilláció). A vérnyomásmérő megméri, az oszcilláció folyamatát, és - ahogy enged a mandzsetta - azokat a pontokat, amelyek a jellemző értékkel összefüggenek, majd ezt az információt digitálisan kijelzi. A szisztolés és a diasztolés vérnyomás értéke számszerűleg megjelenik a kijelzőn. Mindegyik vérnyomásmérő automatikusan méri, és kijelzi a pulzusszámot is. A megfelelően hitelesített vérnyomásmérővel mért eredmények gyakorlatilag megfelelnek egy szakember által a mandzsetta/sztetoszkóp módszerrel mérttel.

A cikk folytatása az Egészségügy.Info oldalon. Kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegugy.blog.hu/api/trackback/id/tr26769052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása