Egészségügy

Egészség és Egészségügy! A két különböző dolog! :)

Az agyi érkatasztrófa okai

2009. április 05. 17:05 - Egeszsegugy

Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyinfarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása áll (80%-a) valamint az agyvérzés, ami az agyat ellátó ér megrepedésének következménye (20%-a).

Az agyvérzésnek fő oka a magas vérnyomás betegség.

Az agyinfarktusnak két közvetlen oka van:

  1. az agyi ér elmeszesedése miatt vérrög alakul ki
  2. a meglévő szívbetegség (szívritmus zavar, billentyű meszesedés, korábbi szívinfarktus) vagy a főverőér kezdeti szakaszának meszesedése miatt vérrög kerül a véráramba, ami az agyi érbe jutva elzáródást okoz.

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, elzáródáshoz vezethet. Ez az egész érrendszert károsítja. Ha elsősorban az agyi ereket érinti az érelmeszesedés, akkor agyinfarktust, ha a szív ereket, szívinfarktust, ha az alsóvégtag ereit érinti lábszárfájdalmat, lábelhalást okozhat.

Az agy erének elzáródását követően az érintett területen olyan visszafordíthatatlan elváltozások sora indul el, aminek a következménye az agy elhalása, maradandó károsodása.

A cikk folytatása az Egészségügy.Info oldalon. Megtekintéséhez kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegugy.blog.hu/api/trackback/id/tr711047841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása